Fidan Kurt Kasapbasşı foto 

Öğretim Üyesi/Elemanı Adı Soyadı:

Fidan Kurt Kasapbaşı

Unvan Bilgileri, Bölümü:

Öğr. Gör. / Ses Eğitimi Bölümü

Çalışma Alanları:

Ses Eğitimi, Koro Eğitimi ve Yönetimi, Ses Sağlığı

Mezun Olunan Lisans/YL/Doktora Programı:

Doktora: Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik ve Sahne Sanatları Doktora Programı (Devam Ediyor)
Yüksek Lisans: Müzik Yüksek Lisans Programı, Kocaeli Üniversitesi, 2004;
Lisans: Müzik Eğitimi Bölümü, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, 2000;
Lisans: İstanbul Devlet Konservatuarı Yarı Zamanlı Opera Şan, 2000.

İTÜ E-posta Adresi:

kurtfi@itu.edu.tr

Web Adresi (Kişisel ya da Akademik):

fidankurt@gmail.com

Biyografi:

1979 yılında Almanya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1996 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü ile İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yarı Zamanlı Opera-Şan Bölümü’ne kabul edildi. Aynı anda her iki okuldaki öğrenimini başarıyla sürdürdü. Mezuniyetinin ardından 2001 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bu kurumda Ses Eğitimi ve Koro derslerini yürüttü. 2004 yılında Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Bedensel ve Zihinsel Gevşeme Tekniklerinin Ses Eğitiminde Kullanılabilirliliği” konulu tezi ile yüksek lisans çalışmasını tamamladı.

2003-2007 yılları arasında Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki derslerinin yanı sıra Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı bünyesindeki Ses Kliniği’ne ses eğitimcisi olarak katkıda bulundu. Bu kurumda bulunduğu süreçte Kocaeli Akademik Orkestrası Solisti ve Kocaeli Üniversitesi Çoksesli Korosu şefi olarak sayısız konserler verdi. 2007 yılında Kocaeli Üniversitesi’nden İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı kadrosuna geçti. Bu kurumun Ses Eğitimi Bölümü’nde Ses Eğitimi, Dünya Vokal Teknikleri, Korrepetisyon ve Koro derslerini yürütmeye başladı. 2015 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü Korosu’nu çalıştırmaya başladı. Şefliğindeki bu koroyla 2016 yılında 21. Türkiye Polifonik Korolar Şenliği’nde “Halk Müziği Yorumlamada Başarı”; 2018 yılında 3. Uluslararası Pamukkale Üniversitesi Korolar Festivali’nde “Çok Sesli Halk Müziği Yorumlama”, “Sololu Yapıt Yorumlama”, “Eser Yorumlamada Koro ve Şef Uyumu” ödüllerine layık görüldü. Pandemi döneminde sanat yönetmenliğinde gerçekleştirilen sanal koro kayıtlarıyla da beğeni toplayıp geniş dinleyici kitlelerine ulaştı. 2020 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik ve Sahne Sanatları Doktora Programı’na kabul edildi.

2022 ve 2023 yıllarında İTÜ’deki görevlerinin yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde de misafir öğretim görevlisi olarak Ses Eğitimi derslerini yürüttü. 2022 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 250. kuruluş yıl dönümü nedeniyle kurulan İTÜ 250. Yıl Çoksesli Korosu şefi olarak çalışmalara başladı. Bu koroyla ulusal ve uluslararası projelerde sayısız konserler gerçekleştirdi. (Voiceİstanbul 2022, VoiceUp 2022, İstanbul Koro Festivali, Voiceİstanbul 2024, İTÜ Günleri, 100.yıl Cumhuriyet Konserleri vb.) 2022 yılında Niş Üniversitesi tarafından misafir koro şefi olarak Sırbıstan’a davet edildi. 2023 yılında İsviçre Başkonsolosluğu ve choR inteR kultuR ile gerçekleştirilen kültürel proje kapsamında İsviçre’nin Zürih ve Chur şehirlerinde konserler verdi. 2024 yılında 4. Uluslararası Pamukkale Üniversitesi Korolar Festivali’nde “Sololu Yapıt Yorumlamada Başarı Ödülü” ile “Entonasyon, Homojenlik, Koro Tınısında Başarı” ödüllerine layık görüldü. Ses Konuşma ve Yutma Bozuklukları Derneği yönetim kurulu üyesi olarak (2021-2023 ve 2023-2025 dönemi) KBB hekimleri, ses eğitimcileri, dil ve konuşma terapistlerini kapsayan disiplinlerarası paneller, uluslararası sempozyumlar, master classlar düzenledi, Profesyonel Sese Yaklaşım, Ses Eğitiminde Güncel Yöntemler ve Türk Müziğinde Çoksesli Koro Uygulamaları konularında seminerler verdi. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü’nde Ses Eğitimi ve Koro derslerini yürütmekte, Prof. Dr. Turan Sağer ve Prof. Dr. Kürşat Yelken danışmanlığında disiplinlerarası doktora tez çalışmasını sürdürmekte, eğitimci, solist ve koro şefi olarak gelenekselden evrensele uzanan bir anlayışla akademik ve sanatsal faaliyetlerine devam etmektedir.