Ankara’da doğan Cihan Yurtcu, ilköğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra, 1980 yılında Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda müzik öğrenimine başladı. Konservatuvarın Çalgı Eğitimi Bölümü’nde orta, lise ve lisans eğitimi süresince, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Ali Yılmaz, Necdet Varol, Demirhan Altuğ, Nami Şenel ve Yalçın Tura gibi alanının en önemli hocalarından dersler aldı. 11 yıllık Çalgı Eğitimi Bölümünü’ndeki müzik eğitimini tamamlayarak 1991 yılında İTÜ TMDK’ndan mezun oldu. Aynı yıl konservatuarda kaval öğretim görevlisi olarak göreve getirildi.
Öğrencilik yıllarından itibaren, 1988’den 1992’ye kadar, Adnan Ataman’ın şefliğinde İstanbul Üniversitesi Türk Halk Müziği Topluluğu’nda, 1989 - 1995 yılları arasında da TRT İstanbul Radyosu’nda kaval sanatçısı olarak görev yaptı.
1991 ve 1993 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği halk müziği yarışmalarında iki kez Türkiye birincisi seçilerek, Solo Çalgı Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Lisansüstü eğitimini İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde sürdüren Yurtcu, 1996 yılında yüksek lisans derecesini, 2006 yılında da “Bir Performans Aracı Olarak Kaval ve Teknik Gelişimi” başlıklı tezi ile “Sanatta Yeterlik” derecesini aldı. Öğretim görevliliği süresince 2001-2008 yılları arasında Nefesli Çalgılar Anasanat Dalı Başkanlığı görevinde bulundu. Yine bu çalışmaları süresince kaval için bazıları eser niteliğinde olan yaklaşık 100 etüt yazarak kaval eğitimine metodolojik boyut kazandırdı.
“Bosphorus” ve “Anadolu Feneri” adlı Türk ve Yunan müzisyenlerden oluşan uluslararası müzik gruplarında yer aldı, bu gruplarla Avrupa’nın birçok ülkesinde başarılı konserler verdi. Ayrıca Japon Prensi Tomohito’nun daveti üzerine Japonya’da “2003 Türk Yılı” kapsamında, İTÜ TMDK THM Topluluğu ile bu ülkenin beş farklı şehrinde düzenlenen turneye katıldı.
Yurt dışında ve yurt içinde kaydedilen yüz ellinin üzerinde CD ve kaset yapımına hem eşlik, hem de solo icrası ile katkıda bulundu. Aynı zamanda bunlardan birçoğunun müzik yönetmenliğini üstlendi. Melih Kibar, Nükhet Duru, Sertab Erener gibi popüler müziğin ünlü besteci ve yorumcularıyla çalışarak, kavalı halk müziği dışındaki farklı müzik türlerinde de başarıyla duyurdu.
2013 yılında “Bir Nefes Anadolu” adını verdiği bir solo konser projesini “Trabzon Sanat Günleri” ve İstanbul “Kartal ilçesi kültür etkinlikleri” çerçevesinde iki defa seslendirdi.
Diğer yandan akademik çalışmalarını sürdüren Yurtcu, Dünya’da ilk defa 2014 yılında İTÜ TMDK tarafından düzenlenen “1. Uluslararası Kaval Sempozyumu”nun düzenlenmesinde önemli rol oynadı. Sanatçının isteği üzerine bu sempozyuma ithafen Türkiye’de ilk defa Doç. Sadık Uğraş Durmuş tarafından bir modern müzik eseri olarak bestelenen “1V4K” adlı eserin Türkiye ve Dünya’daki ilk performansını gerçekleştirdi.
Katar, Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Kazakistan ve Çin gibi uzak ülkelerde düzenlediği bir çok atölyenin yanı sıra, bu ülkelerdeki önemli festivallerde yaptığı solo sunumlarıyla Türk müziği ve kavalın tanıtımına önemli katkılarda bulundu. Özellikle Kazakistan’ın dünyaca ünlü orkestralarından Kurmangazi Devlet Orkestrası ve Folklor-Etnografik Ensemble Sazgen Sazy ile Kazakistan’ın çeşitli şehirlerinde ve Türkiye’de ortak projeler yaptı, bu projelerde solist olarak yer aldı.
Türkiye ve Almanya’da düzenlenen ulusal ve uluslararası festivallerdeki görevlerinin yanı sıra, 2014 yılında Rusya’da ikincisi düzenlenen “ZOV URALA” (Ural’ın Sesi) ve 2015 yılında Kazakistan’da düzenlenen “GASYRLAR SAZY” gibi önemli uluslararası festivallerde jüri üyeliği yaptı.
Ayrıca yerli ve yabancı ulusal kanallarda yayınlanan birçok televizyon ve radyo programına konuk ve solist icracı olarak katıldı.
Sanatsal ve akademik çalışmalarıyla 2009 yılında "Yardımcı Doçent", 2012 yılında ise "Doçent" unvanını alarak, Türk müziği üflemeli çalgıları alanında bu unvanı alan ilk öğretim üyesi olan Yurtcu, akademik ve sanatsal çalışmalarını halen İTÜ TMDK bünyesinde sürdürmektedir.
|